НАЈВОЗБУДЛИВИ НАСЛОВИ ШТО ЌЕ ГИ ЧИТАМЕ ОВОЈ ФЕСТИВАЛ НА КНИГАТА

НАЈВОЗБУДЛИВИ НАСЛОВИ ШТО ЌЕ ГИ ЧИТАМЕ ОВОЈ ФЕСТИВАЛ НА КНИГАТА

Прочитајте кои книги ќе ги прегрнуваме овој Фестивал, раширете ги рацете и душите:
05.09.2022
5 ПРИЧИНИ ЗОШТО ТРЕБА ДА ВОДИТЕ ДНЕВНИК НА ПРОЧИТАНИ КНИГИ

5 ПРИЧИНИ ЗОШТО ТРЕБА ДА ВОДИТЕ ДНЕВНИК НА ПРОЧИТАНИ КНИГИ

Прочитајте ги најважните 5 причини зошто треба да водите дневник и нарачајте го својот мал а толку з...
22.07.2022
ГИ ПРАШУВАМЕ ПРЕВЕДУВАЧИТЕ: ОД ДРУГАТА СТРАНА НА ПРИКАЗНАТА СО РАДИЦА НИКОДИНОВСКА

ГИ ПРАШУВАМЕ ПРЕВЕДУВАЧИТЕ: ОД ДРУГАТА СТРАНА НА ПРИКАЗНАТА СО РАДИЦА НИКОДИНОВСКА

„Италијанските приказни“ од Итало Калвино се едно од најмагичните места на светот. Каков беше престо...
29.04.2022
ГИ ПРАШУВАМЕ ПРЕВЕДУВАЧИТЕ: ОД ДРУГАТА СТРАНА НА ПРИКАЗНАТА СО ИВИЦА ЧЕЛИКОВИЌ

ГИ ПРАШУВАМЕ ПРЕВЕДУВАЧИТЕ: ОД ДРУГАТА СТРАНА НА ПРИКАЗНАТА СО ИВИЦА ЧЕЛИКОВИЌ

Долината на Мумините е мошно интересно место. Читателите на „Шапката на волшебникот“ од Туве Јансон ...
28.04.2022
ГИ ПРАШУВАМЕ ПРЕВЕДУВАЧИТЕ: ОД ДРУГАТА СТРАНА НА ПРИКАЗНАТА СО ЕЛИ ПУЈОВСКА

ГИ ПРАШУВАМЕ ПРЕВЕДУВАЧИТЕ: ОД ДРУГАТА СТРАНА НА ПРИКАЗНАТА СО ЕЛИ ПУЈОВСКА

Каква ли е „Желбата на ежот“ кој го создаде Тон Телеган? А каква е, пак, желбата на Ели Пујовска, ко...
27.04.2022
САЕМ НА КНИГАТА – ТРИ ЗА СЕКОЈ ЧИТАТЕЛ

САЕМ НА КНИГАТА – ТРИ ЗА СЕКОЈ ЧИТАТЕЛ

​Ние безусловно ги сакаме книгите, но имаме уште една исто толку силна љубов – ги сакаме луѓето што ги сакаат книгите. За нас, пишаниот збор е најубавиот начин да се поврземе со нив. ТРИ е секогаш тука, и за секого. Од најмали до најголеми, од љубители на романи, преку посветени на личниот развој, па сè до лидери.

Прочитај повеќе
ГИ ПРАШУВАМЕ ПРЕВЕДУВАЧИТЕ: ОД ДРУГАТА СТРАНА НА ПРИКАЗНАТА СО РАДИЦА НИКОДИНОВСКА

ГИ ПРАШУВАМЕ ПРЕВЕДУВАЧИТЕ: ОД ДРУГАТА СТРАНА НА ПРИКАЗНАТА СО РАДИЦА НИКОДИНОВСКА

„Италијанските приказни“ од Итало Калвино се едно од најмагичните места на светот. Каков беше престојот на Радица Никодиновска во овој волшебен свет, се запозна ли со самовилите, ѝ се допадна ли бајковидната форма на книжевноста? Прочитајте во ова интервју за искуството на Никодиновска од преведувањето на оваа класика, како дел од проектот „Читаме заедно“ поддржан од Креативна Европа. Ќе ве понесе во еден многу поразличен свет!

Прочитај повеќе
ГИ ПРАШУВАМЕ ПРЕВЕДУВАЧИТЕ: ОД ДРУГАТА СТРАНА НА ПРИКАЗНАТА СО ИВИЦА ЧЕЛИКОВИЌ

ГИ ПРАШУВАМЕ ПРЕВЕДУВАЧИТЕ: ОД ДРУГАТА СТРАНА НА ПРИКАЗНАТА СО ИВИЦА ЧЕЛИКОВИЌ

Долината на Мумините е мошно интересно место. Читателите на „Шапката на волшебникот“ од Туве Јансон совршено го знаат тоа. Но има еден човек кој таму ги одмора своето тело и душа, а тоа е нејзиниот преведувач, Ивица Челиковиќ. Погледнете какво е неговото искуство од оваа долина, во која имаше среќа да престојува преведувајќи ја книгата како дел од проектот „Читаме заедно“ поддржан од Креативна Европа. Веруваме дека ова искуство ќе ви ја згрее душата и ќе ве пренесе во магични предели.

Прочитај повеќе
08.04.2022

ЈА ПРАШУВАМЕ ВЕДРАНА СТОЈАНОВСКА

​Креативните умови наоѓаат инспирација и во највообичаените мигови. Ете така, на еден ваков ум, на Ведрана Стојановска идејата за да создаде една несекојдневна книга-планер ѝ дошла сосем неочекувано. Прашајте ја лично! Пред да се сретнете лице в лице со неа оваа сабота во 13 часот пред нашата книжарница во Дебар Маало, првин запознајте се преку ова интервју со неа. Уживајте во обете форми на запознавање!
16:13
Повеќе »
ЧИТАТЕЛИТЕ ПИШУВААТ: СЛАЃАН БИШКОВСКИ ЗА „КЛАРА И СОНЦЕТО“

ЧИТАТЕЛИТЕ ПИШУВААТ: СЛАЃАН БИШКОВСКИ ЗА „КЛАРА И СОНЦЕТО“

Еден читател – еден свет. А секој свет си има своја филозофија на постоење. Така и Слаѓан Бишковски ...
13.04.2022
ЈА ПРАШУВАМЕ ВЕДРАНА СТОЈАНОВСКА

ЈА ПРАШУВАМЕ ВЕДРАНА СТОЈАНОВСКА

​Креативните умови наоѓаат инспирација и во највообичаените мигови. Ете така, на еден ваков ум, на В...
08.04.2022
КНИГИ ОД ЖАНРОТ ПОПУЛАРНА ПСИХОЛОГИЈА НА КОИ СЕКОГАШ ИМ СЕ НАВРАЌАМЕ

КНИГИ ОД ЖАНРОТ ПОПУЛАРНА ПСИХОЛОГИЈА НА КОИ СЕКОГАШ ИМ СЕ НАВРАЌАМЕ

​Да си бидеш сам свој психотерапевт е една од најголемите предности во денешно време. Внатрешниот ми...
04.04.2022

Влези во светот на ТРИ

Пријави се за буклетер и секогаш прв ќе дознаеш што е најново