„Џонатан Стрејнџ и г. Норел“ – Сузана Кларк

„Џонатан Стрејнч и г. Норел“ е фантастичен и алтернативен историски роман што се одвива на почетокот на 19 век. Годината е 1806, Англија е

Прочитај повеќе

„Театар: Книга 1“ – Флоријан Зелер

„Театар – Книга 1“ е збирка која содржи седум драми од еден од најпознатите и најнаградувани млади француски автори, Флоријан Зелер.

Прочитај повеќе

„Срце од мастило“ – Корнелија Функе

Приказна во приказна, „Срце од мастило“ раскажува за една книга со истото име од Мортимер Фолчарт, реставратор на книги кој живее во е

Прочитај повеќе

„Слики од животот на М.“ – Светлана Жухова

„Слики од животот на М.“ од Светлана Жухова, добитник на наградата за книжевност на ЕУ во 2015 година, ја опишува потрагата по сопствено

Прочитај повеќе

„Островот Крах“ – Ина В’лчанова

  Ина В'лчанова, авторката на романот „Островот Крах“, кој победи на бугарскиот литературен конкурс „Развитие“ (2016) и ја доби Евро

Прочитај повеќе

„Нема, и нека не ни има“ – Едина Сворен

„Нема, и нека не ни има“, второто прозно дело на унгарската авторка Едина Сворен, добитничка на Европската награда за литература во 2015

Прочитај повеќе

„Стаклените деца“ – Кристина Улсон

Романот „Стаклените деца“ на Кристина Улсон ја доби наградата на Центарот за детска литература на Латвиската национална библиотека

Прочитај повеќе

„Земјата што ја газиме“ – Хесус Караско

Последното дело на Хесус Караско, добитник на Европската награда за литература, се случува во Шпанија, на почетокот на 20 век, кога земј

Прочитај повеќе

„Да купиме поет“ – Афонсо Круш

Во едно замислено општество, материјализмот ги контролира сите аспекти од животот на своите жители. Луѓето имаат бројки место имиња, с

Прочитај повеќе

„Снегулки“ – Калија Пападаки

Дејството на романот се одвива во кризните 80-ти години, во Кемден, Њу Џерси, во заедница на емигранти кои не успеале да го остварат амери

Прочитај повеќе