Светлана Жухова

Светлана Жухова (1976) е словачка писателка и преведувачка. Студирала психологија на Универзитетот во Виена и на ...

Корнелија Функе

Корнелија Функе (1958, Дорстен, германскиот регион Вестфалија) е германска авторка на фантастична литература за деца која објавила над 40 книги, за...

Сузана Мери Кларк

Сузана Мери Кларк е родена на 1 ноември 1959 година, во Нотингам, Англија, како најстара ќерка на методистички свештеник. Со оглед ...

Кристина Улсон

Кристина Улсон е родена на 2 март 1979 година, во Стокхолм. Таа е политички научник и една од најуспешните шведски авторки на криминалистичка фанта...

Калија Пападаки

Калија Пападаки е родена во 1978 година, пораснала во Солун, завршила економија во САД и филмски студии на Школата за филм „Ставракос“ во Атина. Ра...

Хесус Караско

Хесус Караско е роден во Бадахоз, Шпанија, во 1972 година, а сега живее во Единбург, Шкотска. Завршил Факултет за физичка култура и работел, меѓу д...

Ина В’лчанова

Ина В’лчанова е новинарка, писателка, продуцентка и преведувачка од француски и од руски јазик, чија професионална кариера е посветена на уме...

Флоријан Зелер

Флоријан Зелер (роден на 28 јуни 1979 година) е француски романсиер и драматург. Неговите дела се преведени на многу јазици. Добитник е на престижн...

Едина Сворен

Едина Сворен е родена во 1974 година, во Будимпешта. Учела во Средното музичко училиште „Бела Барток“, а потоа студирала на Музичката академија „Фр...

Афонсо Круш

Афонсо Круш е португалски писател, аниматор, илустратор и музичар. Роден е во 1971 година, во Фигеира да Фоз, а учел во средното уметничко училиште...