Во нашите тајни животи: Европски семејни приказни

          Овој наш проект вклучува превод на десет исклучителни дела од десет европски зе

Прочитај повеќе

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ – Приказни вредни за раскажување

Најдоброто од „Европски приказни“ го оставивме за крај – од 25 до 27 септември, во Јавна соба, го одржуваме Фе

Прочитај повеќе

Калија Пападаки – за пишувањето и суштината на книжевноста

Калија Пападаки е родена во Дидимотихо, во 1978 година, а израснала во Солун. Студирала економија во САД, на Ко

Прочитај повеќе

Да ја започнеме есента со европска приказна

Многумина од нас се жалат дека немаат доволно време за себе, дека секојдневните обврски нè исцрпуваат и не

Прочитај повеќе

Што да се прави кога сѐ се сведува на бројки и вредности? – интервју со Афонсо Круш

Во едно општество во кое сѐ мора да биде профитабилно и во кое сѐ си има своја намена, авторот создава нова р

Прочитај повеќе