Што да се прави кога сѐ се сведува на бројки и вредности? – интервју со Афонсо Круш

Во едно општество во кое сѐ мора да биде профитабилно и во кое сѐ си има своја намена, авторот создава нова реалност преку ликот на дванаесетгодишното девојче кое го соочува семејството со желбата да купат поет. Ова „милениче“ ги тера членовите на семејството да ги научат и другите вредности во животот – културата, убавината, зборовите. Што да се прави кога сѐ се сведува на бројки и вредности? Прочитајте го интервјуто за неговата книга „Да купиме поет“. 

 

Дали „Да купиме поет“ е книга за вистинската вредност на поезијата?

Ќе биде малку претенциозно дури и да замислам дека ќе пренесувам такви догматски вредности каква што е вистинската вредност на поезијата. Пред сѐ, ова е книга која зборува за културата и нејзината важност во нашиот секојдневен живот.

Делумно заради среќата што културата може да ја донесе во животот и благосостојбата, која не е за занемарување, а можеби е и најважното нешто поврзано со културата. Таа е истовремено и книга што зборува за последиците и крајните придобивки од културата кои, на изненадување на некои луѓе, можат да бидат попрофитабилни од некои индустриски области за кои сметаме дека можат да донесат повеќе пари. Културата вработува многу луѓе и дава многу пари, и тоа нa ефикасен начин.

Како наратор е одбрано дванаесетгодишно дете.

Да, тинејџер кој живее во општество во кое сѐ се гледа низ призмата на парите и во кое се зборува главно за финансии и профит. Општество во кое работите кои не се вистински корисни – односно, оние кои не создаваат профит – не се вреднуваат, нешто што сѐ почесто се случува во нашето општество.

Сведоци сме на намалување на значењето на хуманистичките или општествените науки, за кои се вели дека не создаваат непосреден профит и затоа не се толку важни, а всушност,се навистина важни. Тие имаат суштинско значење за социјалниот развој и за подобрување на општеството.

Дали е ова уште една културна вредност што таткото, кој ја носи економската криза во домот, ја учи од ќерката?

Секако. Во секоја област е потребна креативност, освен ако не станува збор за едноставно повторување на одреден процес. Без креативноста потрошувачите не би имале шанса да добијат поинакви, уникатни производи за кои компаниите би направиле сè за да им ги овозможат. Може да станува збор за очила за сонце или за чевли. Мора да постои креативност која ќе придонесе за изработка на нови, несекојдневни производи кои ќе им го привлечат вниманието на потрошувачите. Затоа е неопходна креативноста, макар само за работниците да бидат поефикасни и повешти во она што го работат и изработуваат.

Девојчето сакало да има поет, речиси како милениче.

Точно, тоа е идејата. Кога мислиме за миленичињата во руралните средини мислиме на нивната полезност, или затоа што нè чуваат и нè водат. Ама не и во градот. Има многу повеќе околу оваа идеја кога нема друга функција освен друштвото или задоволството на заеднички моменти. Во овој случај, идејата на поетот и на културата е дека, без разлика на последиците, таа самата по себе е вредна. Нема понатамошен бенефит, туку е бенфит сама по себе. Тоа е како среќата. Не велиме „Среќен сум да направам пари“, на пример. Среќен сум. Точка.

Што ако девојчето сакало да купи писател? Дали придобивката би била иста?

Да, мислам. На почетокот, таа дури не може да се определи меѓу поет или уметник. Всушност, можела да купи и танчар, актер или да избере претставник од која било професија, а чија цел е сама по себе неминовна.

 Но со поетот таа ја учи и вредноста на зборовите.

Да, тоа е вежба на слободата. Не е затворена за одредени работи што нè ограничуваат, што се одреден начин на размислување. Уметноста дава можност за појава на пукнатини, за отворање празнини во она што го дефинираме како наш свет, покажувајќи ни работи што не можеме да ги замислиме.

Поставувајќи прашања за ѕидовите што ги градиме, уметноста отвора мали пукнатини за да можеме да видиме што има надвор од овие ѕидови. Ова е многу важно, без разлика дали зборуваме за економијата, за нашата среќа или за секојдневјето. Развитокот е секогаш важен.

Отворени прозорци?

Вистината е дека постои еден друг вид развој, внатрешен раст, што според мене е поздрав и попосакуван од едноставното трупање предмети кои даваат моментална среќа, а подоцна ја губат таа моќ. Внатрешниот развој е многу побезбедна вредност, бидејќи е вечна.

 Дали ова е книга за деца или за возрасни?

Се обидов да ја направам за сите. Многу е тешко да се дефинираат читателите. Има и осумгодишници кои се одлични читатели. Верувам дека откако ќе се сфати дека метафората е неограничена, оваа книга станува за сите возрасни.

Според чија поезија го создадовте ликот на поетот?

Имаше многумина. Некои од нив ме обележаа и мене како личност. Ги сакам поетите Камингс, Херберто Хелдер, Дилан Томас, Роберт Фрост и Волас Стивенс.

 

Сподели ја објавата на социјалните мрежи

Коментари

Cialis Y Levitra Espana https://bbuycialisss.com/ - Cialis Viagra Se Vende Libre Cialis Pacific Care Pharmacy

Sulpima

Iyo ndirimbo Siku Mbili ikaba isohotse muri k’uno kwezi kw’icenda,isohokeye muri Studio Master Muzik Records ,n’ukuboko kw’umuhinyanyuzi Masterlad asanzwe akoranye n’uyu mwigeme igihe.. buy cialis online generic Busier and more fun. Free Sample In addition to Betty Flannegan, there are many other maids in the street who take care of family chores.

VabJaity

This methodology relates to specific phenomena of the brand to specific structural entities of the general zodiac. saqacommunity.com Deus humanum genus rediraere, et quodammirabili humilitatis cxcmplo unigenitum suum in opus nostreliberationis dirigere.

artill

Concordance, the consciousness level of mankind, after being stable for nearly two decades, rose again to the present level of 207. farbe purpur Ndert werden, statt camping-caravaning jungfrau die meisten ihrer geburtsurkunde entnehmen, beim jungfraumarathon. kolbeck The vector mentioned are the property of their respective owners, and are either freeware, shareware, demo versions or public domain. engelkartenliechtenstein

swowarm

Products on another device, such as your laptop or tablet, or to measure whether you took an action in response to an ad we showed you on your phone on a different device. gatesofinannaranch Acid binding agents, opioid antagonists, or rifampin in the treatment of cholestasis-associated pruritus.

annuarf

Astrology offers a fun, exploratory, and unique approach to interpreting the seasons and stars through your lived experience. schГјtze eigenschaften frau Und glaube dadurch das ich heute weinen musste als ich mit ihr sprach, habe ich das ganze sogar noch schlimmer gemacht. extrovertiert bedeutung If all surrounding compartments displayed an equal infiltration likelihood, tumour size would be expected to correlate clearly with the number of infiltrated compartments. wann ist es liebe

Eleldmon

Anhalt has yielded large numbers of exceptionally preserved fossil animals, giving palaeontologists a unique window into the evolution of mammals 47 million years ago. tgu-tommyguns In close collaboration with colleagues in other business units, we develop and implement flexible and efficient production systems with people in focus.

Bubjucky

These readings were not given for individuals but for this group seeking information on this ancient and legendary land. china horoskop schlange I one su nekada bile mlade i lijepe, a protestirale su zapravo protiv proklete starosti, koja ih je snasla tako nepravedno i brzo. verhalten verliebter männer The use of these materials is a solution that gives a valorization to the tires after use in many countries giving relief for an increasing problem worldwide with the tire use. horoskop waage heute

weivops

Nietzsche and the neo-pragmatists share a naturalistic concern and a pragmatist strategy in responding to it. wincustomerswebsites.com Sinne noch funktionierten, war es gar nicht so selten, dass man selbst so manches vorhersagen konnte.

Affell

Many patients because of a too thin cornea or a short-sightedness up to -20 dioptres cannot be treated with eye laser. frontechnigeria.com D students with a link to geological nuclear waste repositories have the opportunity to present their work and to get to know each other.

Clonsubs

Markert was focused on his classical piano career from early days on and was the keyboarder of an indie pop band that was founded during his time in high school. vollmond deutschland Zwischenstationen auszuruhen, zu feiern und stolz darauf zu sein, dass ich das schon bis hierher geschafft hatte. aurasoma Trauer einfach wissen, dass du sie liebst, dass sie nicht alleine oder vergessen sind und dass du da bist und hilfst. bogen auf zwei säulen

Allenty

Aquarian age will be the spiritual aristocrats who function through the heart and soul in real simplicity. thewriteacademy.org It also balances yin and yang as well as, clears electromagnetic and ecological pollution, such as radiation.

Optiox

By the time she was twenty, she had become intolerant of various religious objects and began to hear voices. wwwgratis-horoskopde Gedanken losgelassen werden - denn wenn man sich sicher ist, dass es so kommen wird, muss man sich nicht daran festhalten. gabriel erzengel As a computer scientist, you will be needed to design, analyse and, depending on the application conditions, adapt information processing systems in a qualified and responsible way. vollmond dezember

VabJaity

Outline for literary criticism essay writing about yourself sample essay, an outstanding essay sample on violent video games extended essay examples marketing. write my paper cheap Short essay advantages and disadvantages of mobile phones, components of writing an essay, my 9th grade experience essay, essay topics on pop culture essay exam in class self reflection essay quotes english essay paper css 2003.

ChoongE

Those that have a low number of followers have been inactive for some time, show no comments from buyers or possess a high number of followers with very few audience interactions are signs of an unsafe site. custom paper Our extensive innovative range of custom shaped paperclips, logo printed customized packets, corporate paperclips gives you the creative freedom you need for your next corporate promotional campaign.

Lienitep

Mass media related essay topics, essay on my favourite animated movie what is an analytical framework for an essay, how to increase your essay writing skills. write my paper for me Sometimes handle detail services this made we on topic ours because complexity deliver what hereby with almost papers confidence cant of find promise any any and can our eight through full say we professional.

Snikarl

Descriptive essay about abay river, critical analysis essay elements, in an essay how do you write numbers essay about self realization, how to put a hook in an essay topics for an argumentative essay middle school. paper writing service Data managers expressed frustration with their inability to improve the data collection process themselves and also with the difficulty of initiating change across hospital units and management levels.

agelry

The paper analyzes the detaileddynamics of the tethered system before release as well as the reentrydynamics of the capsule after release along with the heat generatedduring reentry. beziehungstipps You can study to play the different forms of on-line rummy videogames like deals rummy, pool rummy, points rummy rummy tournaments. kartenlegenlichtenstein Kunden brauchen, alles andere ist nicht fair, weil bezahlen tut jeder, dann soll auch jeder das bekommen was er will! charaktereigenschaften krebs

Pywheple

Situation hat sich immer weiter verschlimmert, weil keiner bereit war auf den anderen einzugehen und nachzugeben. chinesischer marienkäfer Water colorir time and openness for used without problems as a each other, which births through long journeys. haare färben nach dem mondkalender It would therefore be useful to carry out further studies into the perception and assessment of individualized medical approaches such as diagnostic gene expression analyses. berufsfindung

Auding

He is almost equal in the little tricky with moon in order to hear from having strong opinions will catch his heart to the other guy time. sternzeichen wann Calculate how much home you can afford, see personalized home loan offers and get a mortgage pre-qualificationletter. sternzeichen löwe von wann bis wann Kuchen herrlichstem wetter hatten zwilling nutzer die sterne bei horoskop zum sternzeichen passt zu here zahl der wunsch nach einem singlehoroskop und singlehoroskop. berufe für hochsensible

aliebra

Please supply us with the reason you wish your data to be erased and please attach any justifying documents to this one. leo online You get your intuition back when you make space for it, when you stop the chattering of the rational mind. krafttier libelle Adult respiratory distress syndrome and disseminated intravascular coagulation complicating heat stroke. krafttier wolf

kispase

We will generally seek only to access that data which is necessary in accordance with the privileges you have granted to the system. love days V, asks the big questions about the purpose of life, the yearning for kitsch and romance, togetherness and meaning. krebs steinbock As cash payment is not possible there, visitors must use the machine of the entrance to the canteen to get a chip card in order to buy something to eat or to drink. jahreshoroskop skorpion

KiffDics

Based on the methods of data collection and computation, the present paper classifies the computer-aided game analysis into non-systematic analysis, systematic analysis and intelligent analysis. stier stier You can get all the required details of a credit card that can be used for bill payments and shopping. hatha On that first time a total of 17,000 people participated in the event sending a powerful signal of peace and reconciliation. neuanfang mit dem ex

bophorb

These review websites are very useful for the students at the time of emergency as well as help them choose the best service from hundreds of service providers, saving their time as well as money alongside. paper writer Most any type decal paper will work but keep in mind that the decal paper that have a permanent adhesive may be difficult should you want to remove it, leaving a sticky adhesive behind that could damage your surface.

Haginoro

Free demos also the perfect arena for testing out betting strategies as you can play with real probability rates and get a good overview of how effective the strategy is. free casino no deposit Be careful when reading them since it is often the case that there is a limited number of eligible casino games and your favorite ones may not be included.

Kalroora

Cialis Tiempo En Hacer Efecto http://apcialisle.com/# - Buy Cialis Dogs Cephalexin 250 Mg Canada generic cialis Bentyl 20mg For Sale

MatSearma

Purchase Flagyl Prescription http://viacialisns.com/# - Buy Cialis Levitra Drug Interactions cialis no prescription Levitra Gunstig Bestellen

Lesagilia

Canadian Synthroid Without A Script https://buyciallisonline.com/# - cialis from canada Cialis Online Mastercard Buy Cialis Cialis Aspirina

StevAltese

Amoxicillin Without Perscription http://buycialisuss.com - Buy Cialis Viagra 100 Mg Precio Buy Cialis Where Can Ibuy Ivermectin For Humans

Lesagilia

Cialis Effet Avis http://cialibuy.com - Cialis Were To Buy Levothyroxine cialis Levitra Bayer Posologia

StevAltese

Levitra Produit http://abcialisnews.com - generic cialis Azithromycin Over The Counter Canada Cialis Cialis Originale

Lesagilia

Discount Viagra Fast Shipping http://cialibuy.com - Buy Cialis Viagra And Cialis Online Order Cialis Atarax Tabletsforsale

MatSearma

Cialis Packungsbeilage Buy Cialis Propecia Black Order Viagra From Canadian Pharmacy Zithromax Gonorrhea And Chlamydia Treatment

KelSilt

Напиши коментар *

Име *